Studenten kiezen meer voor werkzekerheid, zeggen West-Vlaamse hogescholen

Redactie KW

Studenten kiezen meer en meer voor een opleiding die werkzekerheid biedt. Dat blijkt uit een rondvraag bij de verschillende hogescholen in onze provincie. Informatica, technologie, verpleegkunde en onderwijs, het zijn allemaal richtingen waarvoor de inschrijvingen vlotjes binnenlopen. En ook nieuwe opleidingen scoren goed. Dat merken ze ook aan de KULAK. Zowel aan de universiteit in Kortrijk als aan de verschillende hogescholen is het aantal eerstejaars gestegen.

” ‘t Hangt af van de richting maar het is 15 tot 20 procent voor op wat we vorig jaar hadden,” zegt rector Jan Beirlant van Kulak Kortrijk. “Voor de nieuwe richting en zoals wetenschappen waar we nu een volwaardige bachelor inrichten, staan we nu al verder dan het eindresultaat vorig jaar. Dus dat is zeer positief.”

Howest start in Brugge met ‘sport en beweging’. Meteen goed voor 110 inschrijvingen. “Ook jongeren van buiten de provincie komen er op af,” licht Lode De Geyter toe. “Het stemt ons zeer blij dat jongeren van buiten West-Vlaanderen naar Brugge komen. Het is een brain gain in plaats van een brain drain.”

Onderwijs in de lift

Opvallende groeiers in de KHBO zijn industriële wetenschappen & technologie, verpleegkunde en onderwijs, toch allemaal knelpuntenberoepen. Aan de Katho hetzelfde fenomeen. Zowel de harde als de zachte opleidingen doen het goed. Jongeren kiezen duidelijk voor richtingen die werkzekerheid bieden. Zo is het aantal studenten dat kiest voor kleuter- en lager onderwijs met een kwart gestegen.

Het Hantal in Kortrijk ziet het aantal inschrijvingen nu al voor het achtste jaar op rij stijgen. 95 procent van de afgestudeerden heeft binnen het jaar een job.

(JV/ND)

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier