Studenten hebben slechte parate kennis: “Brede interesse krijg je in de opvoeding” (Katho)

Redactie KW

Hogeschool Katho is niet verrast dat leraren-in-spe soms een gebrekkige parate kennis hebben.

Het is slecht gesteld met de kennis van geschiedenis en actualiteit bij studenten in de lerarenopleiding secundair onderwijs. Dat blijkt uit een enquête van het weekblad Knack. Hogeschool Katho is niet verrast. De hogeschool leidt toekomstige leraren op in Torhout en Tielt, en wijst naar de opvoeding thuis, en de opleiding in het middelbaar onderwijs.

“We hebben het over studenten tussen de 18 en 22 jaar, die die algemene kennis al moeten hebben van het secundair onderwijs,” zegt Kristof De Craene van Katho .”Wij leiden ze verder op tot specialisten, regenten geschiedenis bijvoorbeeld, en wij zullen binnen dat vak wel veel aandacht hebben voor actualiteit. Maar waar men iemand opleidt voor biologie zal men zich beperken tot actualiteit in dat vakgebied.”

Brede interesse

“Vroeger keek je als gezin samen naar het journaal, tot aan het einde, nu gaan studenten veel meer a la carte nieuws vergaren, vanuit het interesses. En hoe breed die interesses zijn is iets wat ze meekrijgen uit hun opvoeding.”

Ook Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet, die een derde van de ondervraagden ook niet kenden, wijst op de opvoeding. Hij wil ondermeer de hervorming van de lerarenopleiding herbekijken.

Studenten hebben slechte parate kennis:

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier