Studenten brengen fonteinen in Turkse Sagalassos weer tot leven

Redactie KW

Op zaterdag 28 augustus moet er voor het eerst sinds meer dan 12 eeuwen weer water vloeien uit de gereconstrueerde markfonteinen in de antieke Turkse stad Sagalassos. Studenten landmeten en bouwkunde Gertjan Vandecasteele uit Bredene en Pieter Gilliaert uit Oudenburg droegen hun archeologisch steentje bij.

In Zuidwest-Turkije, zo’n 100 km ten noorden van Antalya, heeft professor Marc Waelkens al 21 jaar de enthousiaste leiding over de archeologische opgravingen van de in de zesde eeuw na Christus door een aardbeving definitief verlaten stad Sagalassos, ook wel eens het Turkse Pompeï genoemd.

Unieke kans

Dit jaar kregen Gertjan Vandecasteele uit Bredene en Pieter Gilliaert uit Oudenburg, allebei 21, de kans om er stage te lopen in het kader van hun masteropleiding, respectievelijk in de bouwkunde-landmeten en bouwkunde aan het K.H. Sint-Lieven Gent. “Eerlijk gezegd wisten we vooraf weinig of niets over de archeologische opgravingen van die stad door prof Waelkens”, biecht Pieter Gilliaert op. “Zo was het voor mij al geleden van de lessen geschiedenis en Latijn aan het Oostendse Onze-Lieve-Vrouwecollege dat ik nog iets over de Romeinse tijd geleerd of gelezen had”, geeft ook Gertjan eerlijk toe.

Fonteinen voeden

De eerste dagen daar heeft het duo grids van 5 op 5 meter uitgezet. De belangrijkste opdracht voor het tweetal was het in kaart brengen van het hoogteverschil tussen het hoger gelegen waterbassin boven de site en de lager gelegen markt met de opgegraven en gereconstrueerde fonteinen. “Daar zijn we een paar dagen mee bezig geweest en uit onze opmetingen is gebleken dat er voldoende verval is om het water met voldoende kracht weer uit de fonteinen te laten stromen”, zegt Pieter.

Spuiten de stadsfonteinen op 28 augustus voor het eerst sinds vele eeuwen weer wat dagelijks leven in het laat-Romeinse Sagalassos ? Pieter en Gertjan kijken er alvast met enige spanning naar uit!

(ML)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht) van vrijdag 20 augustus 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier