Stropersmateriaal in beslag genomen bij landbouwer en gemeenteraadslid Moorslede

Redactie KW

Bij een bekende landbouwer in Moorslede is een grote buit aan stropersmateriaal in beslag genomen. Het gaat om verboden wapens, maar ook heel wat illegale vangnetten, stroppen, klemmen en tuig om dieren en vogels te vangen. Pittig detail: de man is gemeenteraadslid in de oppositie in Moorslede, en hij is bestuurslid bij het Algemeen Boerensyndicaat. Hij riskeert vijf jaar cel.

De bekende landbouwer Geert Vanthuyne kreeg een huiszoeking en op zijn erf is bezwarend materiaal gevonden. Zelf zegt hij een natuurvriend te zijn die nooit dieren zou kwaad doen. Toch is de buit die het agentschap Natuur en Bos er vond niet min. Alles ligt opgeslagen in een loods voor gerechtelijk onderzoek. Er zijn verboden wapens en allerlei illegaal tuig gevonden. De landbouwer die ook een vos houdt op zijn erf ontkent niets, maar zegt wel dat hij geen stroper is.

Zaak is ernstig

De Vlaamse overheid voert de laatste jaren de strijd op tegen stroperij. Natuurwachters van Natuur en Bos hebben politionele bevoegdheid en controleren veel en streng. Ook het parket van Kortrijk, dat alle milieudelicten van West-Vlaanderen verzamelt, neemt de zaak ernstig. De landbouwer beseft dat hij het materiaal beter niet op zijn erf hield, maar wacht het vonnis van de rechter af. Het tuig heeft hij naar eigen zeggen vooral gevonden en gekregen van een oude man, die intussen overleden is.

(S.K./A.D.)

Meer straks in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Stropersmateriaal in beslag genomen bij landbouwer en gemeenteraadslid Moorslede

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier