Stroper loopt alweer tegen de lamp in Bertrix

Redactie KW

Een man van 54 uit Lichtervelde is afgelopen vrijdag in het Waalse Bertrix betrapt op het vangen van beschermde vogels. Hij gebruikte ondermeer illegale mistnetten en lokvolges om putters, goudvinken en geelgorzen te vangen. Hij bleek te werken in opdracht, want in zijn portefeuille stak een lijstje met afnemers en hun bestelling. De Procureur des Konings in Neufchateau nam onmiddellijk de auto van de Lichterveldenaar in beslag. Een huiszoeking in Lichtervelde leverde niets op.

De West-Vlaming, een ambtenaar bij de Vlaamse overheid, is geen onbekende voor het gerecht. Eind 2004 werd hij in Brugge veroordeeld tot één jaar cel met vijf jaar uitstel en een geldboete. Het hof van Beroep in Gent bevestigde dat vonnis in januari dit jaar grotendeels.

De stroper werkte in 2001 samen met een kompaan mee aan een reportage voor het programma Telefacts. Op enkele uren tijd en in ware commandostijl schoten ze 59 hazen, 2 konijnen en 1 patrijs naar de eeuwige jachtvelden. Vogelbescherming Vlaanderen vindt het een schande dat de man nog altijd voor de Vlaamse overheid werkt, meer bepaald bij de dienst ‘Rattenbestrijding’ binnen de ‘afdeling Operationeel Waterbeheer’ van de ‘Vlaamse Milieumaatschappij’ (VMM).

Vogelbescherming Vlaanderen vraagt aan Vlaams Leefmilieuminister Hilde Crevits om de man uit zijn functie te ontheffen. De vereniging zal zich burgerlijke partij stellen voor de Rechtbank van Neufchâteau en een schadevergoeding eisen voor het verlies aan natuurwaarden. Aangezien de periode van vijf jaar nog niet verstreken is, riskeert de Lichterveldenaar nu één jaar effectieve gevangenisstraf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier