Strijd tegen peuken op het strand

Redactie KW

Warm weer betekent drukte op de stranden en onder het afval dat de badgasten achterlaten bevindt zich een massa sigarettenpeuken. Per 100 meter strand worden er jaarlijks meer dan 4.300 aangetroffen.

Het probleem bestaat al lang, maar om de spelende kinderen voortaan een net strand te geven, start het Coördinatiepunt voor Duurzaam Kustbeheer op 7 juli met de affichecampagne “Ons strand is geen asbak”. Er zullen ook gratis asbakjes worden uitgedeeld.

Veel mensen genieten van een lange strandwandeling op blote voeten. Het is een van de troeven van de kust, maar het fijne gevoel wordt wel eens verstoord door een vieze peuk tussen de tenen. Het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer start daarom een affichecampagne. Achtergelaten peuken zorgen voor ergernis en overlast.

Ze zijn ook schadelijk voor het milieu omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. Peuken blijven tot drie jaar rondslingeren. In zee kunnen vier sigarettenfilters per liter water de helft van de populatie kleine visjes door vergiftiging doden. Veel dieren verwarren de peuken met voedsel, wat tot de dood kan leiden. Naast de affiches worden ook postkaarten verspreid. De Europese overheid, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Fost Plus zijn partners in de campagne. (belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier