Stresserende eindexamens aan hotelschool

Voor de laatstejaars aan de West-Vlaamse hotelscholen zijn het spannende weken. Ze zijn volop bezig met hun praktijkexamens en dat is de laatste stap naar de echte wereld van de horeca.
Redactie KW

Voor de laatstejaars aan de West-Vlaamse hotelscholen zijn het spannende weken. Ze zijn volop bezig met hun praktijkexamens en dat is de laatste stap naar de echte wereld van de horeca. Terwijl voor de camera’s van populaire realityprogramma’s mensen zonder hotel of restaurantervaring proberen de show te stelen gaat het hier in de Koksijdse hotelschool Ter Duinen om echte stress.

Lien Lambregt staat als laatsejaars deze week voor hete vuren. Net als haar collega’s die als chef kok aan een hotelschool afstuderen moet ze eerst bewijzen wat ze culinair in haar mars heeft. De spanning is te snijden in de keuken.

De toekomstige chefs moeten een driegangenmenu voor 6 personen bereiden. En daarvoor krijgen ze ruim 3 uur tijd. Er zijn 4 menu’s waaruit voor het examen gekozen wordt, maar de leerlingen krijgen hun opdracht pas aan het fornuis. Volgens de vakjury die over de schouders meekijkt is het zoals in het echte leven.

Een off day betekent nog niet meteen dat je het voor de rest mag vergeten. Na 4 jaar hotelschool weten de leraars wel welk vlees ze in de kuip hebben. Vooral de stages spelen daarbij een belangrijke rol. Maar door de wet op de bescherming van de jonge werknemer zou stage lopen vanaf de 2de graad in de toekomst misschien niet meer kunnen.

Er studeren dit jaar een 100-tal leerlingen af aan de Koksijdse Hotelschool Ter Duinen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier