Strengere controles op inzetten Oost-Europese chauffeurs op til

Redactie KW

MET VIDEO – Belgische transportbedrijven die bewust Oost-Europese chauffeurs inschakelen om minder sociale lasten en minder loonkost te betalen, zullen strenger aangepakt worden. Dat zegt Staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez uit Oostende. Maandag nog voerden de vakbonden in Zeebrugge actie tegen wat zij gesjoemel in de transportsector noemen.

Almaar meer Belgische transportbedrijven hebben een zusterfirma in Oost-Europa, en zetten zo goedkope chauffeurs in op vooral lange afstandritten. Staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez: “Als ze het zo combineren, gaan ze niet per definitie in de fout. Maar het probleem is men ze onder dat mom inschrijft, en hier gewoon ook over korte afstanden laat rijden, en zo vervangen ze de Belgische chauffeurs. Ze doen alsof ze lange afstanden rijden, maar eigenlijk komen ze hier ons werk afnemen.”

Betere en strengere controles

De ministerraad keurde nu een strengere wetgeving goed. Die wet wordt over enkele weken gestemd, en er komen ook extra inspecteurs bij. Daarnaast wil de Belgische regering ook op Europees niveau aansturen op enkele aanpassingen, waardoor bepaalde documenten verplicht worden, en er dus ook beter gecontroleerd kan worden.

Bekijk hier de reportage

(MD/BS)

Meer hierover in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier