Straks koeien in een serrestal ?

Redactie KW

Verrijst in Pervijze straks de allereerste serrestal van Vlaanderen ? Een landbouwer uit het Diksmuidse dorp toont in elk geval veel interesse om het gloednieuwe stalconcept naar Vlaanderen te halen. Vooral naar dierenwelzijn toe zouden dergelijke stallen over veel troeven beschikken.

In Nederland staan er al zo’n 70, in Frankrijk een drietal. Als de plannen van landbouwer Dominiek Allewijn uit de Booitshoekestraat in Pervijze bij Diksmuide doorgaan, dan haalt hij met de bouw van een serrestal een Vlaamse primeur binnen.

Zijwanden met gaas

„Eigenlijk heeft een serrestal weinig of niets te maken met een serre”, aldus Dominiek Allewijn. „Het gaat om een open stalen constructie met daar bovenop koepels in kunstfolie, met gaasdoek daaroverheen. Over de zijwanden is enkel gaas gespannen, enerzijds om de wind te breken en anderzijds om de vogels uit de stallen te houden. In de twee kopgevels steken de poorten.”

Volgens Dominiek Allewijn beschikken serrestallen onmiskenbaar over een aantal interessante troeven. „Binnen in de stal is het veel klaarder dan in een klassieke stal”, legt hij uit. „Dat maakt dat de atmosfeer in de stal volledig dezelfde is als buiten. Vooral naar dierenwelzijn toe is dat interessant. De dieren kunnen vrij rondlopen en er zijn ligboxen met matrassen. In de grootste serrestallen kunnen tot 320 koeien worden gestald.”

Dierenwelzijn

De constructeur van serrestallen, Idagro uit Lemelerveld bij Zwolle in Nederland, maakt zich sterk dat bij dieren in serrestallen de bevruchtingsresultaten en melkproductie stijgen. Door de lichtdoorlatende dakbedekking maken de dieren weersveranderingen bewuster mee en dat zou directe gevolgen hebben voor hun hormoonhuishouding. Ook zou de voeropname stijgen omdat er meer licht is boven de voergangen.

Nog volgens Idagro heeft het licht in de stal ook een positieve invloed op de arbeidsomstandigheden van de landbouwer.

Goedkoper ?

Of de eerste Vlaamse serrestal werkelijk in Pervijze zal worden gebouwd, valt nog af te wachten. „Een bouwaanvraag heb ik nog niet ingediend”, aldus Dominiek Allewijn. „Omdat ik niet weet of ik hier wel een dergelijke stal mag bouwen, heb ik eerst advies gevraagd aan het stadsbestuur van Diksmuide.”

„Daarnaast wacht ik op nog meer info over de kostprijs van een serrestal. De bouwmaterialen zijn goedkoper dan die van klassieke stallen. Bovendien kan een serre-stal veel sneller worden opgetrokken. In principe zou de kostprijs dus lager moeten liggen.” (Tom Vandenabeele)

www.idagro.nl

Krant van West-Vlaanderen van 21 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier