Strafpunten voor cafés die overlast veroorzaken

Redactie KW

Kortrijk deelt vanaf volgend jaar strafpunten uit aan cafés die overlast veroorzaken. Wie er te veel verzamelt zal eventueel een tijd de deuren moeten sluiten. Wie het na een strafmaatregel een lange tijd weer goed doet, wordt beloond en kan opnieuw een schone lei krijgen. De stad kopieert daarmee het systeem dat al in Gent bestaat.

Vooral in de Burgemeester Reynaertstraat in Kortrijk zijn heel wat drukbezochte cafés. Zaken die begin volgend jaar nog voor geluidsoverlast of andere overlast zorgen zoals vechtpartijen, zullen daarvoor strafpunten krijgen. Elk café start met een schone lei in fase nul, bij iedere overtreding komt de zaak in een hogere fase terecht, met zwaardere straffen. Maar in fase één wordt nog niet meteen met de harde hand opgetreden.

Wie weer extra zijn best doet na een opgelopen strafmaatregel wordt beloond. Het café kan opnieuw een fase zakken. Enkele jaren geleden sloten stad, politie en horeca-uitbaters van de burgemeester Reynaertstraat nog een convenant af met wederzijdse verplichtingen om de overlast in te dijken. In de Burgemeester Reynaertstraat is het tegenwoordig wel rustig. Het nieuwe stappenplan werd overigens al officieus in cafés toegepast en dat met het gewenste resultaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier