Straffe Hendrik van weleer is terug

Redactie KW

Sinds woensdag kunnen bierliefhebbers de Straffe Hendrik van weleer opnieuw drinken. Het bier, volgens oud recept van meer dan twintig jaar geleden, is te verkrijgen in de supermarkt en in horecazaken. De Straffe Hendrik veranderde de afgelopen jaren van eigenaar en daarmee ook van smaak. De oorspronkelijke eigenaar, de Brugse brouwerij De Halve Maan, kocht de merknaam onlangs terug en is er nu dus ook in geslaagd de echte Straffe Hendrik weer te brouwen. En dat tot groot jolijt van Henri Maes die het bier destijds samen met zijn dochter bedacht.

Henri Maes en kleinzoon Xavier Vanneste proeven van de eerste 350 hectoliter Straffe Hendrik op oude wijze: Een blond tripelbier van negen graden. “Hij is uitstekend, zoals vroeger. Hij is zelfs bijna nog beter. Echt waar”, zegt Henri Maes.

Het was Henri, nu 84 jaar, die in 1981 samen met zijn dochter Véronique de Straffe Hendrik bedacht. En eigenlijk is het bier te danken aan de Heilige Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers. Bij de inhuldiging van zijn beeld in Brugge wou de burgemeester een nieuw speciaal bier. Later verhuisde het bier naar brouwerij Liefmans. Het alcoholpercentage zakte naar zes en er was ook een bruine versie. Sommigen hadden het over de ‘slappe’ Hendrik.

“De Straffe Hendrik is nooit een slecht bier geweest, maar het was niet meer hetzelfde en dat was spijtig. We hebben ook heel wat authentieke Bruggelingen gehad die dat heel spijtig vonden”, vertelt Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan.

De Halve Maan hoopt 2.000 tot 3.000 hectoliter te kunnen brouwen per jaar. En wie weet komen de gloriedagen van weleer wel terug, toen werd tot 10.000 hectoliter gebrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier