Straf van ouders mag gasboete vervangen in Deerlijk, Harelbeke en Kortrijk

Redactie KW

Vanaf 2014 kunnen ouders in Deerlijk, Harelbeke en Kortrijk hun minderjarige kinderen een gasboete besparen als ze zelf een passende straf opleggen.

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. De gasambtenaar van de gemeente kan ouders de kans geven om hun tienerdochter of -zoon zelf een straf op te leggen in plaats van een gasboete te betalen. Dat kan wél alleen bij kleine inbreuken, zoals een blikje weggooien of kauwgom uitspuwen op straat, graffiti spuiten, wildplassen…

Gevaar voor willekeur

De criteria voor de straffen zijn echter niet vastgelegd, wat gevaar voor willekeur inhoudt. “Dat zal geval per geval moeten bekeken worden”, zegt sanctionerend ambtenaar en jurist Frank Detremmerie van Harelbeke. “Maar een tiener die bijvoorbeeld graffiti spuit op een gevel, het laten opruimen, of de schade die hij of zij heeft gedaan, laten herstellen, lijkt me al een redelijk voorstel. De voorwaarde is wel dat de uitvoering van die straf wel controleerbaar moet zijn.”

Voormalig vrederechter Jan Nolf, een tegenstander van de hele wetgeving, vindt de ouderlijke betrokkenheid onzin. “In een jeugdparket mogen deskundigen, die jaren ervaring hebben en een gespecialiseerde opleiding hebben genoten, zelfs nog geen alternatieve straf opleggen aan minderjarigen, wat moeten die amateurs van sanctionerende ambtenaren dat dan doen? Dat is in strijd met de rechten van het kind.”

Ongelijke behandeling

Kinderrechtencommisaris Bruno Vanobbergen vreest dat dit voor een ongelijke behandeling kan zorgen. “Zo worden de straffen wel heel persoonlijk. Niet alleen verschillen ze van stad tot stad, maar nu ook al van persoon tot persoon.”

(Belga)

Straf van ouders mag gasboete vervangen in Deerlijk, Harelbeke en Kortrijk

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier