Straatbeeld Lauwe verandert ingrijpend

Redactie KW

Het straatbeeld van Lauwe zal de komende jaren ingrijpend veranderen. Rond de voormalige site van De Witte Lietaer komen 400 nieuwe woningen, omringd door veel groen. De hertekening van de dorpskern van Lauwe zal gebeuren in fasen, waarbij op termijn ook bedrijven en huizen plaats moeten ruimen.

Menen wil 400 nieuwe woningen in haar deelgemeente Lauwe, en daarvoor gaan de oude gebouwen van de Witte Lietaer volgend jaar al tegen de vlakte. Er zal plaats zijn voor appartementen, huizen en villa’s, én veel groen. De weg van de kerk naar de Leie moet een groene boulevard worden.

“De Witte Lietaer is een site die altijd heel belangrijk is geweest voor Lauwe, op sociaal-economisch en cultureel vlak,” weet Tom Vandorpe van Buro II uit Roeselare. “En dat proberen wij nu ook te realiseren. We proberen de markt van Lauwe weer aan de Leievallei te leggen.”

De bouwpromotor rekent erop dat bestaande huizen leeg komen te staan, en bedrijven verdwijnen.

“Er is een gedeelte dat al leeg staat, de rest volgt in de komende jaren,” licht bouwpromotor Rudiger Roete toe. “Dus die fasering gekoppeld aan dat er hier nog een gedeelte in gebruik is, is een ideale oplossing voor ons.”

Menen zal de plannen voorleggen aan de omwonenden en bedrijven in de buurt. Er is in elk geval geen reden tot ongerustheid, volgens de stad.

“Het is een algemeen plan,” stelt burgemeester Gilbert Bossuyt gerust. “Dus dat betekent dat wie er woont, er natuurlijk blijft wonen. Het betekent wel dat als er ooit iets verandert, dat dat in de richting zal moeten zijn volgens de plannen die vandaag worden uitgewerkt worden.”

Volgend jaar start in Lauwe ook de bouw van een nieuw cultuurcentrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier