Stormweer maakt brokken in onze provincie: bomen afgeknakt, stelling omgewaaid

28/10/13 om 00:00 - Bijgewerkt op 27/10/13 om 23:59

Het hevige stormweer heeft vannacht en deze voormiddag voor kleine schade gezorgd.

Enkele bomen nabij het Sterrebos in Rumbeke gingen vannacht al tegen de vlakte en ook in Elverdinge kwam een boom dwars over de weg te liggen. In de Stokkellaan in Oostende waaide een grote stelling voor een appartementsgebouw om. Van een woning langs de Noordlaan in Roeselare brak de pergola in twee stukken en ging het dak van het kippenhok vliegen. En in Oudenburg werd rond 9 uur een boom ontworteld aan de hoofdingang van het rusthuis Riethove, er is voorts geen schade. Rond 8.40 uur knakte een boom af langs de Kapelstraat in Sint-Idesbald (Koksijde), de weg was versperd en een auto raakte beschadigd.

Langs de Deinzestraat in Dentergem waaide een groot signalisatiebord omver, net als op het kruispunt van de Dwarsstraat met de Rijselstraat in Meulebeke. Langs de Sint-Amandstraat in Oostrozebeke waaide een boom om en kwam op de weg terecht. In de Nijverheidstraat in Ingelmunster waaiden enkele bomen langs de vaart omver en belandden op een dak van een garage en op een mobilhome. Een deel van een treurwilg scheurde af en belandde op straat langs de Papegaaistraat in Oostrozebeke.

Tent van Maritiem Nieuwpoort compleet vernield

Een tent van het evenement Maritiem Nieuwpoort werd maandagvoormiddag ook ernstig beschadigd. Voor de bootshow van dit weekend waren vier tenten opgeslagen waarin er een feest en beurs werden gehouden. Het tentencomplex van zo'n 100 meter lang werd vastgemaakt met piketten en betonblokken, goed voor een 100 ton. Toch is de stormwind erin geslaagd om die tenten weg te blazen. De organisator was aanwezig toen het gebeurde en kon haar ogen niet geloven. "Om 8 uur was er nog niks gebeurd en zijn we nog in de tenten geweest om te zien of alles in orde was. Een half uur later zagen we de tent gewoon de lucht in gaan. Er is hier voor honderdduizenden euro's aan schade."

Dak van bergplaats voetbalclub weggewaaid

Bij voetbalclub Blauwvoet Otegem, in de Zwevegemse deelgemeente, waaide het dak van een grote bergplaats weg. De brandweer kwam de toestand beveiligen om erger te voorkomen. Niettemin is de schade er wel vrij aanzienlijk. Naast de klassieke gevallen van stormschade, waren er in Groot-Zwevegem ook nog andere gevallen van schade te melden. Zo kwamen op de Keiberg afgewaaide takken van een boom op een voertuig terecht, dat beschadigd werd. Verder waaiden ook planken van de Stenen Molen in de Avelgemstraat naar beneden. Verder kreeg de brandweer nog tal van oproepen voor afgewaaide dakpannen en verkeerssignalisatie die door de wind verplaatst werd.

Scheepvaart in Zeebrugge ligt zo goed als stil

Het scheepvaartverkeer in Zeebrugge ligt zo goed als stil door de weersomstandigheden. Dat meldt de Haven van Zeebrugge maandagmiddag. Maandagochtend kwamen twee schepen, waaronder de ferry-express van Hull, nog binnen, maar de rest van het scheepvaartverkeer ligt stil. Schepen die nog binnen dienen te varen, wachten op beter weer. Het cruiseschip Independence of the Seas heeft zelfs zijn aanloop in Zeebrugge geannuleerd. Voor schepen die al aan de kade liggen, worden extra sleepboten ingezet en meerdere trossen voorzien om ze veilig in positie aan de kade te houden. Het is nog niet duidelijk wanneer de trafiek hernomen wordt. Normaal zal dat in de middag geleidelijk aan gebeuren, als de windkracht afneemt.

Stadsparken blijven dicht

Alle West-Vlaamse gemeenten raden aan je auto niet onder een boom te parkeren. Hier en daar zijn ook stadsparken afgesloten voor het publiek. Dat is onder meer het geval in Brugge waar alle stadsparken dicht zijn.

(FJA/Belga)

Lees meer over: