Stormschade Pier na twee jaar bijna hersteld

Redactie KW

De schade aan de Blankenbergse Pier veroorzaakt door een zware storm in november 2007 kan bijna worden hersteld. Het hersteldossier liep twee jaar vertraging op. Als de verdere procedure vlot verloopt, zal het Blankenbergse monument tegen de zomer van 2011 opnieuw volledig toegankelijk zijn.

Volgens burgemeester Ludo Monset werd een jaar verloren door de verzekeringsmaatschappij. Die liet uitschijnen de schade te vergoeden, maar haakte af. Het stadsbestuur is daarover een rechtszaak gestart.

Het tweede jaar vertraging werd opgelopen door onderhandelingen met de afdeling Monumenten en Landschappen van de Vlaamse overheid. Die is akkoord om het herstel te subsidiëren. De Pier is immers een beschermd monument.

Maar de subsidies leiden volgens burgemeester Monset ook tot 15.000 euro nutteloze kosten omdat de eigen stadsarchitect de werken niet mag opvolgen. Hij volgde in het verleden wel de volledige restauratie op de voet. In het decreet op de subsidiëring staat dat een externe ontwerper de werken moet begeleiden. Die extra kost wordt volgens de Blankenbergse burgemeester gelukkig ook door Vlaanderen gesubsidieerd.

Als het stadsbestuur de gerechtelijke procedure tegen haar verzekeringsmaatschappij wint, zal de subsidies moeten terugbetalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier