Stijn Devolder wint voor tweede jaar op rij Ronde van Vlaanderen

Redactie KW

Stijn Devolder is vanavond studiogast bij WTV-FOCUS. De West-Vlaming won gisteren de Ronde van Vlaanderen. Het is zijn tweede overwinning op rij in ‘Vlaanderens Mooiste’. Devolder demarreerde op 15 km van de finish op de Muur weg uit een klein groepje en reed daarna solo naar de meet.

Aan de finish in Meerbeke had Devolder 58 seconden voorsprong op de Duitser Heinrich Haussler (Cervélo), die in de slotfase was weggesprongen uit de achtervolgende groep. Enkele seconden later werd Philippe Gilbert (Silence-Lotto) derde.

Van bij de start ontwikkelde de grote groep een hels tempo waardoor na twee uur wedstrijd al 98 kilometer werden afgelegd. Toch probeerden diverse renners om het peloton te ontvluchten. Telkens tevergeefs. Tot aan de kasseistrook van de Zottegemse Paddestraat, na 120 kilometer, wanneer
Wim De Vocht, Filip Meirhaeghe, de Fransman Sébastien Turgot en de Wit-Rus Aleksandr Kuschynski er vanonder muisden. De Vocht en Kuschynski mochten met een kleine voorsprong de eerste helling van de dag, de Molenberg, aanvatten. Aan de Oude Kwaremont, een eerste scharnierpunt in deze ronde,
was hun voorsprong nog 1:20 groot.

Bij de beklimming van de Koppenberg werden de twee vluchters gegrepen door een zestal met daarbij onder andere Leif Hoste en Sylvain Chavanel. Achter hen trokken Tom Boonen en Filippo Pozzato fiks door. Ter hoogte van de Eikenberg, na 203 kilometer, hadden de acht leiders, Hoste, De Vocht,
Chavanel, Guesdon, Marco Bandiera, Manuel Quinziato, Kuschynski en Daniel Lloyd zowat 45 seconden voorsprong op een groepje met daarin de kanonnen Boonen, Gilbert, Devolder, Klier en Pozzato.

Op de Varent, na 208 kilometer, moest Wim De Vocht, met mechanisch defect, zijn medevluchters voorin laten rijden. Aan de Valkenberg muisden Sylvain Chavanel en Manuel Quinziato er vanonder. Achter dit duo smolt, met een achterstand van een halve minuut, een grote groep samen.

Plots kregen we een heel nieuwe situatie met vier renners in de aanval. Dat waren Preben Van Hecke, Stijn Devolder, Manuel Quinziato en Sylvain Chavanel. Dit kwartet trok met een kleine minuut voorsprong naar Geraardsbergen.

Stijn Devolder ontbond zijn duivels tijdens de beklimming van de Muur van Geraardsbergen. Even leek Manuel Quinziato hem op de kasseien nog te kunnen bijbenen maar nog voor het optrekken van de Kapelmuur had een fel bejubelde Devolder al een mooie kloof geslagen. ‘Volderke’ mocht de Bosberg, de allerlaatste helling van de 93e Ronde van Vlaanderen, op 12 kilometer van de finish, aansnijden met een voorsprong van 45 seconden op Van Hecke, Quinziato en Chavanel.

Stijn Devolder bleef fors doorgaan en bouwde zijn voorsprong op het achtervolgende trio zelfs nog op. De West-Vlaming kwam niet meer in de problemen en won zo voor de tweede opeenvolgende keer de Ronde van Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier