Stijn Callens: “Ik was razend maar wilde niet doden”

Redactie KW

Tijdens de tweede dag van het proces van Stijn Callens (28) voor het West-Vlaamse assisenhof heeft de beschuldigde, voor zover hij het zich nog herinnert, een overzicht gegeven van de feiten die zich op 19 maart afspeelden in Kortrijk. Callens staat in Brugge terecht voor doodslag op Franky De Jonghe. Hij werd neergestoken in een gevecht tussen drugsverslaafden. Callens betwist het opzet om te doden.

“Ik weet dat mijn verklaring haaks staat op het grote aantal messteken dat ik toebracht, maar ik had nooit de bedoeling om te doden”, vertelde de beschuldigde tijdens het verhoor door de voorzitter van het hof. “Ik was razend. Ik dacht alleen aan mijn gsm en geld dat was gestolen. Ik verdiende niet veel en mijn gsm was pas nieuw.”

Stijn Callens kwam op zijn twaalfde via een vriend voor het eerst in contact met drugs. Op zijn zestiende moest hij een eerste keer een ontwenningskuur volgen. De drugs, cannabis, speed en nadien cocaïne en heroïne, zorgden voor spanningen thuis. De schoolresultaten bleven achter en ook op het werk vlotte het niet.

“Ik heb meermaals geprobeerd om te ontwennen, maar als je verslaafd bent, maak je jezelf zoveel wijs. Een drugsverslaving is een lijdensweg”, vertelde de beschuldigde spontaan.

De 28-jarige, die nu veel helderder denkt, heeft er ook geen problemen mee zijn agressiviteit van toen te bekennen. “Vaak was het in combinatie met alcohol”, sprak hij. “Ik weet dat dit geen excuus is.”

De voorzitter confronteerde hem tijdens de ondervraging geregeld met het vlindermes en boksijzer dat hij op zak had. “Het mes gebruikte ik om mijn drugs te versnijden. Nooit heb ik het in een reflex gegrepen”, vertelt hij. Het boksijzer hield hij achter de hand om zich te verdedigen. “Het drugsmilieu is gevaarlijk”, gaf hij nog mee.

Aan de basis voor de fatale vechtpartij ligt volgens de beschuldigde een leugen van het slachtoffer. “Hij vertelde me dat er bezoek was geweest dat me had bestolen. Achteraf vernam ik dat hijzelf mijn gsm en geld had genomen. Ik was razend. Ik had het mes vast toen ik bij hem binnenging. Nooit heb ik echter gericht gestoken. Ik had toen ook geen idee welke schade ik aanrichtte. Franky bleef rondlopen en roepen. Veel bloed zag ik niet.”

Het slachtoffer kreeg 22 messteken, acht ervan in de borst. Twee waren dodelijk. Na de feiten raakte de beschuldigde in paniek. Hij smeet ook zijn mes weg. “Ik weet dat ik veel foute verklaringen heb afgelegd. Ik was bij mijn arrestatie nog high en aan het afkicken.” Maandag zette hij de meeste verklaringen recht. Zelfverdediging was het volgens de beschuldigde zeker niet.

Callens liep al diverse veroordelingen met uitstel op voor geweld, diefstal en drugs. Voor die feiten zat hij nog geen dag in de gevangenis. “Het was beter anders geweest”, beseft de 28-jarige vandaag. Net zoals hij zich goed herinnert dat zijn moeder hem waarschuwde dat er met zijn mes nog ongelukken zouden gebeuren. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier