Stichting maakt orgaandonatie eenvoudiger na overleg met Oostende en Bredene

Redactie KW

De vzw Franklin Sleuyter Foundation heeft met het stadsbestuur van Oostende en het gemeentebestuur van Bredene een akkoord bereikt om de registratie van orgaandonatie eenvoudiger te maken. Voortaan zal dat kunnen via documenten die aan de vzw bezorgd worden, waarna die organisatie de registratie bij de gemeente verder afhandelt. Daardoor moeten donoren zich niet langer op het gemeentehuis persoonlijk melden. Dat maakte de vzw donderdag in de badstad bekend.

Initiatiefnemer Franklin Sleuyter wijst op de noodzaak aan donoren: “Tussen 1986 en 2010 registreerden zich 100.000 mensen als donor. Wij willen tegen eind 2013 in totaal 200.000 mensen registreren. “Er is nood aan want in België ondergaan jaarlijks zo’n 1.000 mensen een transplantatie en 1.300 anderen staan op de wachtlijst.”

Lokale besturen

De Foundation zal de komende maanden met lokale besturen verder onderhandelen over een eenvoudige procedure in navolging van Oostende en Bredene. Maar er komen ook gesprekken met federaal minister Van Quickenborne (Open Vld) en Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) om een wettelijke regeling mogelijk te maken voor de digitale registratie van donoren via websites. “Een belangrijk taak is ook weggelegd voor de provincie want er is per provincie nood aan een team van artsen dat het in de praktijk zal realiseren”, aldus de Oostendse zakenman Franklin Sleuyter.

(BELGA)

Meer nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier