Stewards moeten diefstal en agressie voorkomen in AZ-Groeninge

Redactie KW

Het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge schakelt stewards in om de agressie en de diefstallen te verminderen. Het gaat om jongeren die op de vier campussen langs gaan. Het ziekenhuis wou zeker geen rambo’s, maar mensen die vooral rust uitstralen. De aanwezigheid van de veiligheidsmensen heeft het personeel een veiliger gevoel, vooral ‘s nachts kan dat geruststellend zijn.

Jessy uit Harelbeke controleert of alles rustig is in de campus Maria’s Voorzienigheid van AZ-Groeninge in Kortrijk. Ze is één van de vijf stewards die er voor moeten zorgen dat dieven op andere gedachten gebracht worden. Jaarlijks zijn er een 100-tal diefstallen in het ziekenhuis en dat zijn enkel de geregistreerde. En niet alleen patiënten zijn het slachtoffer.

” Naar personeel toe zien we dat er soms ingebroken wordt in de kleedkastjes of dat er fietsen gestolen worden of dat er ingebroken wordt in de auto’s,” zegt Marc Verpoort van AZ Groeninge. “Wat het ziekenhuis betreft verdwijnen er soms laptops of printers. En medicijnen? Niet zo vaak, maar soms wordt er ingebroken in de consultatieruimtes van de artsen en worden stempels en voorschriften meegenomen.”

De stewards moeten ook agressie temperen. Vooral op de spoeddienst is hun aanwezigheid welkom.

” Voor ons is dat een geruststelling omdat je een soort back-up hebt,” vindt verpleegkundige Natalie Vincke. “De agressie neemt immers toe. Meestal gat het om verbale agressie. Ze verwijten je soms voor van alles en nog wat. Soms zijn de mensen zich daar niet bewust van hoor, ze zijn dan onder invloed van bijvoorbeeld.”

De kelder, de sluipgangen voor het personeel, de fietsenstalling, Jessy komt overal. En straks trekt ze ook naar de andere drie campussen. Sommige plaatsen moeten beter in het oog gehouden worden dan andere.

“Het is vooral nodig in de toiletten, vooral ook in het toilet voor mensen met een handicap,” zegt Jessy. “Mensen zouden daar drugs achter de valse plafonds stoppen of daar ook drugs gebruiken.” De ander stewards zijn mannen.

Eind dit jaar evalueert het ziekenhuis de werking van de stewards, maar blijven doen ze sowieso, want dat ze nuttig zijn weet het ziekenhuis nu al.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier