Steven Vanackere volgende gouverneur van West-Vlaanderen?

© BELGA
Redactie KW

VIDEO UPDATE – Huidig minister van buitenlandse zaken Steven Vanackere wordt misschien de volgende gouverneur van West-Vlaanderen. Dat schrijft De Tijd dinsdag. Hij zou Paul Breyne opvolgen die begin volgend jaar met pensioen gaat. Vanackere bevestigt het nieuws niet maar ontkent het ook niet. “Het is nu niet aan de orde,” zegt hij.

Het is enigszins verrassend dat de naam van Steven Vanackere nu opduikt. Vanackere mag dan West-Vlaamse roots hebben, hij woont al geruime tijd in de Brusselse regio . Eerder circuleerden de namen van onder meer Stefaan De Clerck en ontslagnemend premier Yves Leterme, maar nu zou er dus volgens de Tijd binnen de CD&V een akkoord zijn rond de figuur van Vanackere. De oud Wevelgemnaar zou daarmee in de voetsporen treden van zijn vader, Leo Vanackere, die in 1979 korte tijd gouverneur was. Hij bekleedde die functie amper honderd dagen, tot aan zijn plotse overlijden, veroorzaakt door een hartaanval.

Droom

Paul Breyne, die in 1997 gouverneur van West-Vlaanderen werd, gaat begin 2012 op pensioen. Volgens De Tijd maakt Vanackere (47) er geen geheim van dat hij droomt van de job als gouverneur. De kans dat er in een nieuwe regering plaats is voor hem, is erg klein. Na de electorale afstraffing van 13 juni 2010 kan de CD&V maar aanspraak meer maken op maximum twee ministerposten. Vanackere is vandaag één van de sterkhouders binnen de CD&V. Samen met voorzitter Wouter Beke, ontslagnemend premier Yves Leterme en Vlaams minister-president Kris Peeters vormt hij de zogeheten “G4”, die de grote partijlijnen uitzet.

Voorbarig

In een reactie op zijn website zegt Vanackere dat hij zich in de huidige regering van lopende zaken volop concentreert op zijn taak als vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken. Hij erkent dat hij de job van provinciegouverneur van West-Vlaanderen een belangrijke opdracht vindt “maar stelt dat deze functie niet vacant is en dat de kwestie in de huidige omstandigheden derhalve niet aan de orde is.”

Vlaams minister-president Kris Peters noemt de berichten dan weer “zeer voorbarig”. Hij benadrukt dat er geen enkele besluitvorming terzake is geweest.

Steven Vanackere volgende gouverneur van West-Vlaanderen?

Bekijk hier de reportage

(FV/Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen. En vanavond in het journaal van FOCUS-WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier