Steven Vanackere steeds vaker genoemd als nieuwe gouverneur

Redactie KW

Het lijkt er steeds meer en meer op dat huidig minister van buitenlandse zaken Steven Vanckere de nieuwe gouverneur van West-Vlaanderen wordt. Politicoloog Carl Devos uit Izegem geeft zijn mening.

“Vanackere zou een goede gouverneur zijn,” zegt de politoloog van de Gentse universiteit. “Het is geen verrassing maar het betekent toch iets voor de provincie. Je mag niet vergeten, hij is een uitstekend diplomaat. Als minister van buitenlandse zaken weet hij zeer goed dat hij af en toe z’n tong moet omdraaien en zich wat moet hoeden voor straffe uitspraken. Toch niet onbelangrijke kenmerken voor een gouverneur. Het is ook interessant dat een gouverneur in Brussel zijn weg goed kent. Zo kan hij voor de provincie zaken bekomen.”

Van Quickenborne voorzitter Open VLD?

Alles hangt vast met de federale regeringsvorming. De komende weken zullen nog heel wat namen van positie wisselen. Devos geeft zijn mening: “Er wordt algemeen van uit gegaan dat er zeven ministers uit Vlaanderen komen: wellicht zijn er dat drie voor de CD&V, twee voor Open VLD en SP.a. Voor SP.a zijn de namen die je het meeste hoort die van Johan Vande Lanotte en ook van Caroline Gennez.”

Bij Open VLD wordt dat dan wellicht Alexander De Croo. Omdat Di Rupo er ook op hamert dat de partijvoorzitters die rond de onderhandelingstafel zitten ook hun verantwoordelijkheid opnemen. Voor Open VLD dus Alexander De Croo en een vrouw, dat wordt dan Annemie Turtelboom.

“Van Quickenborne wordt zo misschien wel de nieuwe voorzitter van Open VLD. Als is de vraag vooral, waar kan je hem best onder controle houden? Doe je dat binnen de partij of binnen de regering.”

“Misschien blijft De Clerck wel minister?”

Ook Wouter Beke zou als voorzitter in de regering komen. Dan moet er toch ook een West-Vlaming binnen de CD&V een ministerpost krijgen. “Waarom zou dat niet Stefaan De Clerck zijn? Misschien is het wel een goed idee om hem te laten verder werken. Met zijn ervaring,” zegt Carl Devos.

Hilde Crevits wordt volgens Devos ook genoemd als vrouw. Maar als Wouter Beke geen voorzitter meer is, dan is het niet ondenkbaar dat zij de Vlaamse regering verlaat om misschien wel voorzitter te worden.

(BC/JV)

Carl Devos geeft meer uitleg in de studio in het nieuws op Focus & WTV, vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier