Steven Vanackere nieuwe minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken

Redactie KW

CD&V’er Steven Vanackere (44), van Wevelgem afkomstig, wordt de nieuwe federale minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken. Hij wordt ook CD&V-vicepremier.

Vanackere neemt daarmee de fakkel over van Inge Vervotte, die niet in de regering Van Rompuy I stapt. Het is de tweede keer dat Vanackere de plaats van Vervotte inneemt. Anderhalf jaar geleden werd Vanackere ook al Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in opvolging van Vervotte toen die de overstap maakte van de Vlaamse naar de federale regering.

Steven Vanackere is op 4 februari 1964 geboren in het West-Vlaamse Wevelgem, als jongste van vijf kinderen. Zijn vader was Leo Vanackere, in de jaren ’70 parlementslid voor de toenmalige CVP en later provinciegouverneur van West-Vlaanderen.

Steven Vanackere studeerde onder meer rechten en economie aan de KU Leuven en was in zijn studententijd praeses van het VRG, de kring van de Leuvense rechtenstudenten.
Na een korte carrière in de banksector belandden Vanackere al snel bij de studiedienst van de CVP en werd hij adviseur van toenmalig partijvoorzitter Herman Van Rompuy.

In 1991 wordt hij adviseur bij Brussels minister Jos Chabert, bij wie hij in 1995 kabinetschef economie, financiën en begroting wordt. In die tijd is hij ook voorzitter van de Ancienne Belgique. Hij is ook een tijdlang directeur-generaal van de Brusselse Haven.

In 2000 wordt Vanackere adjunct-directeur-generaal van de Brusselse Vervoersmaatschappij MIVB.

Bij de regionale verkiezingen van 2004 wordt Vanackere verkozen als Vlaams parlementslid voor Brussel. Hij was lid van de commissie Welzijn, waar hij onder meer werkte rond de zorgverzekering in Brussel, en van de commissies Cultuur, Brussel en Begroting.

Net als Bert Anciaux (ex-Vl.Pro) woont Vanackere in Neder-over-Heembeek. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 10 oktober 2006 legde hij op 1 december 2006 de eed af als Vlaams schepen in Brussel. Hij is er bevoegd voor Economie, Handel, Haven, Aankoopcentrale en Vlaamse aangelegenheden maar is niet in functie en vervangen door een partijgenoot. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier