Sterren bezorgen restaurants meer klanten en inkomsten, zegt WES

Redactie KW

Sterrenrestaurants scoren niet enkel op culinair vlak maar ook als bedrijf doen ze het doorgaans beter dan gemiddeld. Dat blijkt uit een opmerkelijke studie van het WES. Het studiebureau bekeek de West-Vlaamse sterrenrestaurants door een economische bril. Een Michelin-ster betekent meestal meer klanten en meer inkomsten maar vaak ook extra investeringen in personeel en infrastructuur.

Nooit eerder telde onze provincie meer Michelinsterrenrestaurants. 22 zijn er nu, vooral in en rond Brugge en de oostkust. Alles samen zorgen ze voor werk voor zo’n 250 mensen. Restaurant Ter Leepe in Zedelgem heeft sinds twee jaar een felbegeerde Michelin-ster. Kwaliteit op het bord en goede resultaten in de boekhouding.

Het WES onderzocht de interne financiële keuken. Eén ster zorgt onmiddellijk voor 40 tot 60 % meer klanten en inkomsten. Daarna vlakt dit wat af maar ze kunnen blijven rekenen op gastronomen uit binnen- en buitenland die gemiddeld tot 120 euro per persoon spenderen.

Gastenkamers

Een sterrendiner is een luxeproduct en dus gevoelig voor de crisis. Twee van de 22 toprestaurants maakten vorig jaar verlies. Primus op vlak van omzet en rentabiliteit is De Karmeliet maar ook de Hertog Jan scoort prima, zeker sinds de recente derde ster. Nog opvallend: steeds meer sterrenrestaurants bieden gastenkamers aan. En hun succes heeft veel te maken met de gerenommeerde koksopleidingen in onze provincie, de absolute top in Vlaanderen. De volledige studie is na te lezen op de website www.wes.be

(A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Sterren bezorgen restaurants meer klanten en inkomsten, zegt WES

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier