Sternenpopulatie herleeft in Zeebrugge

Redactie KW

De voorbije jaren hebben bijzonder weinig sternenensoorten gebroed op het Sterneneiland in Zeebrugge.

Het schiereiland werd in 1997 aangelegd in de oostelijke voorhaven als kunstmatige broedplaats voor beschermde soorten als de grote en de kleine stern en de visdief. Maar door de aanwezigheid van de vos was het broedsucces aanzienlijk gedaald. Daarom liet het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) er dit voorjaar een elektrische afsluiting plaatsen. Daarnaast liet de Afdeling Maritieme Toegang een stuk eiland opspuiten om het broedgebied te vergroten. Die maatregelen lijken nu hun vruchten af te werpen want momenteel broeden er een kleine 700 koppels visdieven en 73 koppels dwergsternen op de locatie. Inmiddels vliegen ook de eerste jongen rond in de omgeving van het sternenschiereiland, wat erop wijst dat er voldoende voedsel aanwezig is.

Kokmeeuwen

“Bijzonder hoopgevend is dat er opnieuw ongeveer 150 grote sternen een broedpoging ondernemen”, zegt ANB. “Dit jaar zullen deze broedparen allicht nog niet succesvol zijn omdat het jonge dieren zijn die een eerste broedpoging ondernemen”.Bijzonder is dat grote sternen steeds broeden in de bescherming van kokmeeuwenkolonies. De kokmeeuwen jagen de vele belagers immers weg van hun onbeschutte nesten. Het feit dat er de vorige jaren geen of weinig kokmeeuwen waren, zorgde ervoor dat ook deze sternensoort wegbleef op het sterneneiland.

Strandplevier

Naast de sternen broeden er op dit rustig stukje havengebied ook zwartkopmeeuwen en steltlopers zoals bontbekbekplevieren en scholeksters. Minder goed gaat het met de strandplevier, waarvan dit jaar slechts één broedpaar te noteren valt. Aangezien het zeker niet aan de geschiktheid van het broedgebied ligt, moet de oorzaak van de jarenlange achteruitgang van deze soort allicht elders gezocht worden.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier