Sterke daling interventies strandredders aan de kust

Redactie KW

Tijdens de voorbije zomer is het aantal tussenkomsten van de strandredders aan de kust sterk gedaald. Dat meldt IKWV, de Intercommunale voor kustreddingsdiensten West-Vlaanderen.

Tussen mei en september waren er 244 tussenkomsten voor baders of watersporters in nood. In 2009 waren dat er nog 405.
Tijdens de periode mei tot en met september werden op de stranden van De Panne tot Knokke-Heist 1.400 gebrevetteerde strandredders ingezet. Ze bewaakten meer dan 34 van de 63 kilometer strand.

Zonnig en kalm weer

“Tijdens de maand juli lag het aantal interventies laag door de
weersomstandigheden”, zegt IKWV-voorzitter Johnny Devey. “Het was zonnig, maar vooral kalm weer. In augustus was er slechts een beperkt aantal stranddagen waardoor het aantal interventies ook beperkt bleef. We kunnen als organisatie dan ook terugblikken op een geslaagde zomer.”

Tussenkomsten

De strandredders moeten dit jaar 79 keer tussenkomen voor baders in nood, 13 keer voor surfers, 74 keer voor kitesurfers, 24 keer voor opblaasbare bootjes en luchtmatrassen, 54 keer voor zeilers en catamarans. In 2009 waren er 133 interventies voor baders, 32 voor surfers, 102 voor kitesurfers, 80 voor opblaasbare bootjes en 58 voor zeilers.

Veiligste van West-Europa

Het aantal verdwaalde kinderen nam in 2010 ook af. Het waren er 827 ten aanzien van 1.436 in 2009. De kust van De Panne tot Knokke-Heist wordt door de uitgebreide bewaking in tijd en oppervlakte aanzien als een van de veiligste van West-Europa.

Elk jaar worden ook nieuwe redders opgeleid. Eind deze maand krijgen 246 cursisten het brevet van ‘Redder aan Zee’. (Belga/SG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier