Stephan Vanfleteren blaast leven van fanfares en majoretten nieuw leven in

Redactie KW

‘En Avant Marche’ is de titel van een nieuw fotoboek en een tentoonstelling waarmee de West-Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren de wereld van fanfares en majoretten nieuw leven in blaast. Het boek wordt vanavond voorgesteld in Gent met tal van West-Vlaamse fanfares. Wij hadden deze middag al een afspraak met de man die op camera vastlegt wat dreigt te verdwijnen.

Stephan Vanfleteren dook al vaker diep in het verleden om zaken opnieuw tot leven te brengen. In dit boek doet hij het met de wereld van de fanfares, de blaaskapellen en de majoretten. De fotograaf heeft de meest diverse thema’s van visserskoppen tot BV’s en Vlaamse wielrenners bespeeld. Nu raakte hij diep getroffen door de schoonheid van alle mogelijke muziekgezelschappen die hij in zijn eigen studio heeft gefotografeerd.

Rijke geschiedenis

In het boek staat ook een groot deel geschiedenis. West-Vlaanderen kent een bijzonder rijke geschiedenis aan fanfares en majoretten. Majoretten zijn de laatste jaren minder zichtbaar op straat, maar niet verdwenen. In het museum voor Volkskunde Huis van Alijn in Gent loopt nu een uitgebreide tentoonstelling die de geschiedenis van fanfares in beeld brengt. Vanfleteren stelt er vanavond zijn nieuwste boek voor en heel wat West-Vlaamse fanfares komen hun samenwerking met de fotograaf vieren.

(S.K./A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Stephan Vanfleteren blaast leven van fanfares en majoretten nieuw leven in

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier