Stefaan Vanpoucke is de nieuwe postoverste

Redactie KW

De nieuwe postoverste van de brandweer Stefaan Vanpoucke is voorzichtig in zijn toekomstplannen. “Het is voorlopig koffiedik kijken wat de brandweerhervorming zal brengen. Laten we dus eerst die hervorming rustig afwachten.”

De brandweerhervorming in België zal in 33 zones verdeeld worden. De Wevelgemse brandweer behoort dus binnenkort tot zone 3 van West-Vlaanderen. Postoverste Bernard Langedock ligt er niet wakker van. Hij bereikte de leeftijdsgrens van 60 jaar en moet dus afstand doen van zijn mandaat en taken binnen de brandweer. Vrijdagavond werd de nieuwe postoverste Stefaan Vanpoucke officieel aangesteld. We waren erbij en maakten meteen kennis met de 44-jarige man. De ingenieur woont samen met zijn vrouw Suzy Couckuyt en zoon Jasper in de Vierschaarstraat 18 in Gullegem. Hij werd nogal op een vreemde manier brandweerman in 1987.

“Mijn schoonvader Firmin Couckuyt was toen postoverste in Gullegem. Er waren mankrachten tekort en hij schreef me zomaar in zonder mij te raadplegen”, lacht Stefaan.

De nieuwe postoverste is één van de weinigen die alle mogelijke cursussen gevolgd heeft. Hij werd bevorderd tot onderluitenant en was tot eind 2007 postoverste in Gullegem. “Ik wou mijn manschappen in Wevelgem leren kennen. Op 1 januari werd ik daarom overgeheveld naar Wevelgem. Ik heb een brevet technicus brandvoorkoming en heb de leiding in die discipline. In de toekomst wil ik daar verder werk van maken. 80% van mijn tijd steek ik in preventie van grootschalige evenementen, rusthuizen, bedrijven enz. Ik treed in nauw overleg met de dienstchef en burgemeester. Met de brandweerhervorming komt er een brandweercollege, naar het voorbeeld van een politiecollege. De burgemeesters zullen dus grensoverschrijdend moeten werken. Ik weet niet als ik de functie van postoverste en brandvoorkoming nog zal kunnen blijven combineren. We zien wel.” (xaco/foto xaco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier