Stefaan Couttenye en Stefaan Billiau opgenomen in de orde van de 33 Meesterkoks

Redactie KW

Stefaan Couttenye van ‘t Hommelhof in Watou en Stefaan Billiau van restaurant De Oosthoek in Knokke-Heist zijn in de Orde van de 33 Meesterkoks van België opgenomen. Dat gebeurde met een inwijdingsplechtigheid in het Oostendse Kursaal. Deze culinaire orde bestaat precies een halve eeuw.

De Orde is 50 jaar geleden gestart door een groep afgestudeerden van de Koksijdse Hotelschool Ter Duinen. Enkel restauranthouders die zelf achter het fornuis staan met een voorliefde voor de regionale keuken en producten komen in aanmerking voor de titel van meesterkok. Wat dat betreft timmerden de nieuwe meester-koks al jaren aan de weg.

Voor je een kans maakt als meester-kok moet je eerst je sporen verdienen als Compagnon de La Toque Blanche. Zelfs voor Chef David Bertolozzi van restaurant Berto uit Waregem is het nog even wachten. Gisteren haalde hij zijn eerste Michelinster.”We zijn al 7 jaar bezig en we krijgen nu pas een ster. Ik ben nu Toque Blanche hopelijk word ik een meesterkok”, zegt hij.

De orde komt ook op voor de belangen van de vaderlandse gastronomie en de toekomst van de horeca. Die vreest voor de leefbaarheid nu de overheid de sector wil aanpakken. De Orde telt momenteel 39 Meesterkoks en is de oudste culinaire orde van het land.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Stefaan Couttenye en Stefaan Billiau opgenomen in de orde van de 33 Meesterkoks

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier