Steenakkermolen Langemark staat op kantelen

Redactie KW

Nadat de Werkgroep West-Vlaamse Molens begin deze week al aan de alarmbel trok over de toestand van de Steenakkermolen in Langemark, waarschuwt nu ook het Agentschap voor Onroerend Erfgoed dat het heel slecht gesteld is met deze molen.

Het Agentschap heeft een aanmaning gestuurd naar het provinciebestuur, dat eigenaar is van de molen, dat er heel dringend consolidatiewerken nodig zijn. Zoniet dreigt de molen om te kantelen. In 2010 werd de molen gesloten omdat hij zich toen al in slechte staat bevond. Dat bleek uit een rapport van de Monumentenwacht West-Vlaanderen. Daaruit bleek dat de steunbalk aangetast is door de bonte knaag- of klopkever. Ook de molenvoet is erdoor aangetast. De provincie had de intentie om de molen te restaureren, maar daar bleef het bij.

Frontlinie

De Steenakkermolen was een strategisch belangrijke plaats tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die bevond zich pal op de frontlinie. Vier jaar lang werd er in die omgeving erg gevochten. De Duitsers noemden hem zelfs de ‘Totenmühle’ (Dodenmolen). De molen werd tijdens de oorlog volledig vernield, maar nadien weer heropgebouwd. Bij de restauratie in 1992 werden nog resten van een Duitse gesneuvelde soldaat gevonden.

(P.L./A.D.)

Steenakkermolen Langemark staat op kantelen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier