Steeds minder gemeenten kunnen riolen zelf onderhouden

Redactie KW

Steeds minder West-Vlaamse gemeenten slagen erin om hun hele rioolstelsel zelf te onderhouden. Vaak gaat het ook om peperdure openbare werken waarmee gemeentebesturen zich niet zo snel populair maken. Al zeventien West-Vlaamse gemeenten laten hun riolering intussen door intercommunale Infrax onderhouden.

In Westkerke bij Oudenburg is er nog een jaar werk om de vernieuwing van de riolen rond te krijgen. Volgens de burgemeester is riolering voor gemeentebesturen een constante zorg.

Net als 16 andere gemeenten in West-Vlaanderen doet Oudenburg al drie jaar een beroep op Infrax. Zij hebben intussen 1.600 kilometer gemeentelijke riolering onder hun hoede. Toen gisteren in Mechelen een riool instortte, nam de ongerustheid over het Vlaams rioleringstelsel toe.

Ondanks dat er overal gewerkt wordt aan riolen, is er nog een flinke inhaalbeweging nodig. Europa wil dat er overal gescheiden rioolstelsels zijn tegen 2027. Volgend jaar investeert Infrax zo’n zestien miljoen euro in rioleringswerken. Ook de andere gemeenten moeten voortmaken, willen ze een Europese boete ontlopen.

(SK/AD)

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het Focus-nieuws, vanaf 18u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier