„Steeds meer seksdelinquenten stemmen in met chemische castratie”

Redactie KW

Slachtoffers van zedenmisdrijven en zware misdaden worden in ons land niet automatisch gehoord noch geïnformeerd bij de voorwaardelijke invrijheidstelling van de daders. „Dat is een bewuste keuze van de wetgever. Daarom is het van cruciaal belang dat slachtoffers een fiche invullen om gehoord te worden”, zegt substituut-procureur Hilde Deslypere van de strafuitvoeringsrechtbank na de heisa over een veroordeelde Knokse pedofiel die in de buurt van zijn Heistse slachtoffers opdook.

Sinds november 2009 zetelt de Brugse substituut-procureur Hilde Deslypere (57) als openbaar ministerie in de strafuitvoeringsrechtbank in Gent. Deze magistraat is jaarlijks belast met 700 à 800 dossiers van zwaar gestraften die in de Brugse gevangenis vertoeven en in aanmerking komen voor beperkte detentie, elektronisch toezicht of voorwaardelijke invrijheidsstelling.

Komen in ons land gedetineerden vrij na een derde van de straftijd ?

Hilde Deslypere : „Na een derde van de straftijd wordt automatisch de procedure tot voorwaardelijke invrijheidsstelling opgestart. Voor recidivisten pas na twee derden van de straftijd. Maar dat betekent niet dat ze vrijkomen.”

Wij dachten dat sedert de affaire-Dutroux seksuele delinquenten niet meer na een derde van de straftijd voorwaardelijk konden vrijkomen…

Hilde Deslypere : „Dat staat niet in de wet. Maar voor die categorie misdrijven moet er nog een gespecialiseerd advies ingewonnen worden, vooraleer die daders in aanmerking komen voor vrijlating onder voorwaarden.”

In de Verenigde Staten wordt de buurt verwittigd als een veroordeelde pedofiel er zich komt vestigen. Waarom niet bij ons ?

Hilde Deslypere : „In ons land is een straf eindig. Eens je je straf uitgezeten hebt, begin je met een schone lei.”

Pedofielen zijn toch moeilijk te genezen ?

Hilde Deslypere : „Begeleiding kan inzicht geven, maar 100 % garantie dat de dader niet recidiveert is er niet. Onze maatschappij geeft ook seksuele delinquenten een ‘beveiligde, nieuwe kans’. Mijns inziens is voorwaardelijke invrijheidsstelling de beste begeleiding om recidive te voorkomen. Ze gaat gepaard met controle. Er is trouwens ook een groeiend aantal seksuele daders dat voor de strafuitvoeringsrechtbank instemt met chemische castratie….”

(SVK)

Uitgebreid interview in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Brugsch Handelsblad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier