Steeds meer personeel en leefloners bij OCMW in Wervik

Redactie KW

Bert Verhaeghe (Impuls-Open Vld) wees tijdens de gemeenteraad dinsdagavond in Wervik op het stijgend aantal personeelsleden bij het OCMW. Eind vorig jaar telde het OCMW 376 personeelsleden. Ook het aantal mensen dat een leefloon krijgt, groeit.

“Vorig jaar kwamen er 17 personeelsleden bij”, aldus Bert Verhaeghe. “We moeten opletten dat er niet te veel personeel bijkomt. In vergelijking met tien jaar geleden zijn er 100 personeelsleden meer. Laat ons duidelijk zijn: we willen geen mensen op straat, maar het is een uitdaging om met minder mensen meer te doen. Men moet op de rem staan en opletten dat men niet uit de bocht gaat. Twee derden van de werkingskosten bij het OCMW zijn personeelskosten. Het OCMW moet zich focussen op de kerntaken en de kosten onder controle houden.”

Volgens OCMW-voorzitter Lien Vandamme (CD&V) is een deel van de bijkomende aanwervingen het gevolg van een aantal langdurige zieken onder het personeel.

Leefloon

Vorig jaar kregen 422 inwoners een financiële uitkering van het OCMW. Het gaat om het leefloon en gewone steun. Het aantal leefloners bedroef 110 of een kleine stijging van zes leefloners. Ze krijgen het bestaansminimum. Voor een alleenstaande bedroeg dat eind vorig jaar 770,18 euro per maand. “Ondanks alle inspanningen is het aantal leefloners nog altijd hoog”, aldus Bart Pynket (Positief Project) op de gemeenteraad. “De kansarmoede is moeilijk te bestrijden.”

(ED)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier