Steeds meer parochies zonder priester in Bisdom

Redactie KW

Steeds meer parochies in het Bisdom Brugge hebben geen eigen priester meer. In sommige steden wordt de situatie zelfs stilaan problematisch. De deken van Ieper trekt alvast aan de alarmbel. Daar zijn er nog 3 priesters voor 8 parochies. De deken vreest dat er op termijn kerken gaan moeten sluiten.

Voor priester Igor De Bliquy, de nieuwbakken priester uit Ieper is het een drukke tijd. Van langzaam in zijn functie groeien, is geen sprake. Sinds zijn wijding zes maanden geleden heeft hij nog maar één dag vakantie genomen. Het is voortdurend hossen van de ene Ieperse parochie naar de andere.

En er is meer dan mis doen alleen. Er zijn de vergaderingen op acht parochies, het overleg met de collega’s en daar komt per week gemiddeld ook nog één begrafenis bij. Een heel gevulde agenda dus.

Parochies zullen sneuvelen

Hoewel ook steeds meer leken helpen bij de diensten, is de situatie zoals nu geen jaren lang uit te houden. Vooral omdat er dit jaar waarschijnlijk nog enkele priesters uit het Ieperse op rust zullen gaan. De deken vreest dat er zelfs parochies zullen sneuvelen. In ons bisdom zijn er nog een goede 600 priesters en 362 parochies. Maar lang niet elke priester is actief in een parochie. Volgens het Bisdom is de situatie in Ieper niet uitzonderlijk.

(T.N./A.D.)

Steeds meer parochies zonder priester in Bisdom

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het nieuws op WTV en Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier