Steeds meer gezinnen zitten zonder drinkwater

Redactie KW

In Vlaanderen zijn vorig jaar bijna 4500 gezinnen afgesloten van drinkwater wegens wanbetaling. Dat is bijna dubbel zoveel als het jaar voordien en bijna zes keer zoveel als in 2009. “Deze cijfers pleiten voor de dringende invoering van sociale correcties voor mensen met een laag inkomen of in kwetsbare situaties”, zegt Vlaams sp.a-parlementslid Michèle Hostekint uit Roeselare.

Ook in West-Vlaanderen lieten de drinkwatermaatschappijen in 2011 een forse stijging van het aantal afsluitingen noteren. De VMW (Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening), actief in het merendeel van de West-Vlaamse gemeenten, sloot in 2011 liefst 820 gezinnen af. Dan is meer dan in de periode 2009-2010 samen (642 afsluitingen). Bij IWVA (Veurne-Westhoek) was er een lichte stijging van 18 in 2011 ten opzichte van 16 in 2010. Alleen bij ISWA, ondermeer actief in Knokke-Heist en Ieper, was er een daling van het aantal afsluitingen (34 in 2011 tegen 34 in 2010).

Correcties

“Sinds de invoering van de integrale waterfactuur en de sterk gestegen gemeentelijke saneringsbijdrage is de waterprijs de voorbije jaren spectaculair gestegen. Volgens sommige bronnen loopt ze vandaag tot vijf keer zo hoog op”, zegt Michèle Hostekint. Zij pleit dan ook voor de dringend invoering van sociale correcties voor mensen met een laag inkomen of in kwetsbare situaties.

“Na de stijging van onze energiefactuur, voedsel en prijzen van verzekeringen, stijgt ook onze waterfactuur. Meer en meer gezinnen voelen dit elke dag. We kunnen niet toleren dat mensen geen toegang hebben tot water. Het is dan ook hoog tijd voor tot structurele beleidsmaatregelen om te voorkomen dat duizenden gezinnen zonder water vallen”, besluit Hostekint.

Bekijk hier de reportage

(A.D.)

Bekijk ook het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier