Steeds meer fijn stof, vooral in regio Oostrozebeke-Roeselare

Redactie KW

Er zit dit jaar veel meer fijn stof in de lucht dan vorig jaar. Op heel wat plaatsen is de dagnorm van vijftig microgram al meer dan 25 keer overschreden. En dat terwijl Europa maar 35 overschrijdingen per jaar toelaat. Fijn stof is heel schadelijk voor de gezondheid, omdat het tot diep in de luchtwegen kan geraken. In West-Vlaanderen pieken vooral de meetstations in Oostrozebeke en Roeselare haven.

West-Vlaanderen telt zes meetstations voor fijn stof. Die van Roeselare Haven en Oostrozebeke zaten de voorbije twee weken al vijf keer boven de norm. Oostrozebeke scoort nog het slechtst. Als je de eerste drie maanden van het jaar bekijkt, is de norm daar al 29 keren overschreden.

Veel mensen wijzen naar de bedrijven in de buurt van het meetstation, maar er zijn nog meer vervuilers. Burgemeester Bonte wijst naar het zwaar verkeer op de n357, en bedrijven uit Wielsbeke. “Feit is dat dat fijn stof heel schadelijk is voor de gezondheid,” zegt longspecialist Ulrike Himpe, van het Stedelijk Ziekenhuis in Roeselare.

In Oostrozebeke hopen ze dat met de aanleg van de expressweg veel minder zwaar verkeer zal passeren langs de N357. En in de nieuwe ambachtelijke zone die er straks komt, zal ook heel wat groen aangaplant worden.

(BS)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier