Steden willen Villa Vanthilt graag binnenhalen

Redactie KW

Nadat ondermeer Kortrijk vol lof was over het één-programma Villa Vanthilt dat er neerstreek, willen heel wat steden Vanthilt of andere programma’s binnenhalen. En dat heeft zo zijn prijskaartje. Betaalde Kortrijk aan productiekosten nog 75.000 euro dan is dat nu 100.000 geworden. Toch zien Nieuwpoort, Diksmuide, Roeselare en zeker Kortrijk het zitten om dat bedrag neer te tellen. Lucien Bullinck, die destijds als hoofd van toerisme Blankenberge Tien om te Zien naar de badstad haalde, vraagt zich af of zo’n programma in je stad nog wel loont.

Twintig jaar geleden vond op de Zeedijk in Blankenberge de eerste aflevering van het VTM-programma Tien om te Zien plaats. De opnames lokten in het begin ook zo’n 30.000 bezoekers.

Tien om te zien heeft Blankenberge een bekendheid gegeven die jaren nadien nog nazinderde. Het heeft Blankenberge op de kaart gezet. De economische impact was enorm, herinnert Lucien Bullinck zich nog. Maar volgens de gewezen directeur is de nieuwsgierigheid nu weg bij de mensen en is het aanbod te groot om als stad nog echt baat te hebben bij een TV-programma.

Huidige bedragen buiten proportie

“Wij waren dan ook alleen in dit landschap want niemand had door dat televisie zo’n promotionele impact had. De bedragen die nu betaald worden zijn buiten proportie, ten eerste omdat iedereen wel ergens in een programma aan bod komt.”

Tien om Te zien kostte destijds zo’n 25.000 euro. Een maand Vanthilt kost nu 100.000 euro aan productiekosten alleen. Bullinck raadt het steden dan ook af. Maar Nieuwpoort stelt zich alvast wel kandidaat. Al is 100.000 de limiet en hoopt het ook nog extra return te krijgen.

Villa Vanthilt gaf Kortrijk boost

“Zoals bijvoorbeeld of wij zelf kunnen zorgen voor sponsoring en of die dan opgenomen kan worden in het programma,” zegt burgemeester Roland Crabbe. Ook Kortrijk neemt de prijsverhoging er bij. “Kortrijk wil Vanthilt terug naar de stad halen omdat het de stad vorig jaar een enorme boost gaf, en de bevolking Marcel terug wil,” zegt burgemeester Lieven Lybeer van Kortrijk.

Over een afspraak tussen steden om prijslimieten vast te leggen verschillen de meningen. De Kortrijkse burgemeester gelooft daar alvast niets van.

Bovenop de productiekosten komt ook nog de logistieke kost. In Kortrijk ging dat voor Vanthilt om 18.000 euro voor water, elektriciteit, internet, overnachtingen en parkeerabonnementen.

(jv/kb)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier