Stedelijk Ziekenhuis in Roeselare moet 2,8 miljoen euro achterstal betalen

Redactie KW

Voor exploitatietekorten uit de jaren negentig moet het Stedelijk Ziekenhuis 2,8 miljoen euro achterstal betalen. “Gelukkig staan we nu financieel sterk”, zegt OCMW-voorzitter Geert Depondt. Lees : het ziekenhuis zal het tekort zelf aanzuiveren, zodat de stadskas niet zwaarder wordt belast. Inmiddels schreef burgemeester Luc Martens, als voorzitter van de VVSG, een brief naar de bevoegde minister Onkelinx. “16 jaar na datum nog een achterstal vragen, lijkt mij in strijd met alle regels van behoorlijk bestuur.”

Eind december 2011 schreef de federale overheidsdienst Volksgezondheid een brief naar onder meer het Stedelijk Ziekenhuis over de vaststelling van een exploitatietekort voor de jaren 1995-2001. Voor het Stedelijk Ziekenhuis gaat om 2,8 miljoen euro voor exploitatietekorten in 1995, 1996 en 1997. Dat wordt bevestigd door OCMW-voorzitter Geert Depondt.

Niet nog meer druk op stadskas

“Sinds 1998 was de stadstoelage wel toereikend. En sinds het begin van deze legistlatuur is de financiële situatie van het Stedelijk Ziekenhuis gevoelig verbeterd en werd de stadstoelage afgebouwd.” Vanaf het boekjaar 2011 wordt vanuit de stad geen toelage meer voorzien aan het openbaar ziekenhuis. “Ons ziekenhuis staat nu gelukkig sterk genoeg, zodat deze achterstal de stadskas niet zal verzwaren.”

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) stelt grote vragen bij deze manier van werken. Burgemeester Luc Martens schreef, als voorzitter van de VVSG, een brief naar het kabinet van minister Onkelinx. “Het kan toch niet dat dit na 16 jaar na het verstrijken van het betrokken boekjaar aan de ziekenhuizen en gemeenten wordt meegedeeld. Dit lijkt ons in strijd met alle regels van behoorlijk bestuur.” De VVSG hoopt op een billijke regeling voor de gemeenten. (LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier