Station Koksijde wordt afgebroken

Redactie KW

Precies 60 jaar na de inhuldiging in 1951van het Koksijdse station aan de Sint-Idesbaldusstraat start het aannemersbedrijf Furnibo uit Veurne op dinsdag 1 maart met de afbraak van het station van Koksijde. Van april tot eind 2011 zal op dezelfde plaats een nieuw station verrijzen. Ook de omgeving zal een grondige gedaanteverwisseling ondergaan.

“Koksijde investeert in een nieuw stationsgebouw en -omgeving aan de Sint Idesbaldustraat. Het is geen project van de NMBS, want het huidige stationsgebouw is immers eigendom van de gemeente Koksijde. Bovendien ligt het na de fusies van gemeente en grenscorrectie nu op het grondgebied Veurne, waarmee de gemeente een erfpachtovereenkomst heeft. Onze gemeente kan een nieuw stationsgebouw best verantwoorden want het huidige gebouw, een voormalige bunker, is achterhaald op het vlak van dienstverlening. Het staat bovendien te dicht tegen de sporen waardoor het eigenlijk onmogelijk is om het perron te verhogen om het op- en afstappen gemakkelijker te maken”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche.

Het nieuwe gebouw zal eerder bescheiden van omvang zijn, maar wel heel functioneel met onder andere ticketverkoop, betaalautomaat, sanitair, wachtzaal, verbruikersruimte, fietsenstalling, enz. De kostprijs bedraagt 1,15 miljoen euro. Het artistieke aspect wordt zeker niet uit het oog verloren. Er komen twee afdrukken van schilderijen van Paul Delvaux.

(CJK)

Zie ook Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 4 maart 2011

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier