Starttaks moet wildgroei tabakszaken in Menen stoppen

Redactie KW

In Menen en vooral op wijk De Barakken schieten de tabakszaken als paddenstoelen uit de grond. Elk pand dat vrij komt, wordt bijna onmiddellijk ingenomen door een tabaksshop. De stad wil daar met een openingstaks en een nachttaks nu paal en perk aan stellen.

In De Barakken zijn er nu ongeveer 35 zaken waar je tabak en sigaretten kan kopen. De reden ligt in het prijsverschil met Frankrijk. Sommige van die zaken zijn zeven dagen op zeven van 8 uur ‘s morgens tot 8 uur ‘s avonds open, andere kiezen er zelfs voor om langer open te zijn. Een tabaksshop hoeft zich niet aan een sluitingsuur te houden en mag dus eigenlijk 24 uur op 24 open zijn. De stad merkte ook hoe nachtwinkels zich tot tabaksshops omvormen, dat kan als tabak 50 procent van de omzet bedraagt. Zo kunnen ze de sluitingsuren voor nachtswinkels kunnen ontlopen.

Nachtvergunning

Het schepencollege wil daar nu paal en perk aan stellen en vraagt de gemeenteraad om maatregelen te treffen. Er komt vanaf 1 september een openingstaks van 6.000 euro voor nieuwe tabakszaken. Tabaksshops die tijdens de week na 20 uur en op vrijdag na 21 uur de deuren willen openen, moeten een nachtvergunning aanvragen. Die zal hen 2.500 euro per jaar kosten. Ook nachtwinkels zullen de starttaks niet ontlopen. Daarnaast moeten ze ook een uitbatingstaks van 1.500 euro per jaar betalen.

(Lien)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier