Startmoment grote mijnenslag Wijtschate herdacht

Redactie KW

Vanmorgen vroeg hebben tientallen sympathisanten van De Vrienden van het In Flanders Fields Museum en het Redmondgenootschap in Heuvelland de Redmondwandeling gewandeld van Wijtschate naar Loker.

Ze startten om 4.10 u. aan de mijnkraters te Wijtschate. 4.10 uur was in 1917 het Zero Hour, het startmoment voor de grote mijnenslag van Wijtschate en Mesen, waarbij 19 enorm grote ondergrondse mijnen tot ontploffing werden gebracht. Daaraan was maanden voorbereiding aan voorafgegaan (met o.a. het graven van tunnels tot onder de Duitse stellingen. De ontploffing van die mijnen was het startsein voor een grootscheepse aanval.

Eén van de deelnemers aan die mijnenslag was de Ierse majoor William Redmond. Hij was parlementslid in de Ierse nationalistische partij van zijn broer John Redmond. In 1914 rekruteerde hij duizenden Ieren om mee te gaan vechten in het Britse leger, in de hoop zo zelfbestuur voor Ierland te verkrijgen. Als majoor in de 16de (Ierse) divisie stond hij naast de 36ste (Ulster) divisie om samen op 7 juni 1917 Wijtschate te bestormen. William Redmond werd in de eerste ogenblikken van de aanval gewond. Hij overleed later aan zijn verwondingen en ligt in Loker begraven.

In deze vroege ochtendwandeling van ongeveer 10 km werd gewandeld in het voetspoor van William Redmond: vanaf de mijnkraters van Wijtschate, via Lindenhoek over de Kemmelberg tot aan het graf van Redmond in Loker. Tijdens de wandeling gaf Piet Chielens van het IFFM informatie over de mijnenslag, Redmond, de Ierse bijdrage aan de oorlog en het frontlandschap dat doorkruist werd.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier