Start assisenproces voor doodschoppen caféklant Middelkerke

Redactie KW

Voor het Hof van Assisen in Henegouwen begint vandaag het proces tegen een man van 49. Hij schopte in 2005 een man dood. De beschuldigde moet zich ook verantwoorden voor slagen en verwondingen die leidden tot de arbeidsongeschiktheid van een treincontroleur.

Willem Gryson, die aan de bar zat in van café La Baranquilla in Middelkerke, wordt in februari 2005 benaderd door een koppel dat vergezeld is van vier jongeren. De vrouw vraagt hem om hen naar hun hotel te brengen omdat hun auto in panne staat. De groep drinkt nog een glas om daarna het café bij sluiting te verlaten.

Onderweg deelt de dader het slachtoffer een eerste vuistslag uit, gevolgd door schoppen in het gezicht. Willem Gryson, die ondertussen op de grond ligt, kan nauwelijks nog opstaan. De groep doet enkele stappen, waarna de beschuldigde Gryson hardhandig tegen de grond werpt om hem vervolgens een hele reeks trappen tegen het hoofd te verkopen. Nadat hij de zakken van het slachtoffer heeft doorzocht en zijn portefeuille heeft gestolen, laat de dader de man bloedend achter voor een winkeletalage.

Op geen enkel moment hebben de leden van de groep geprobeerd om tussenbeide te komen, hem hulp te bieden of de politie te bellen. Ze vertrokken naar Oostende, waar ze nog een laatste glas hebben gedronken. De dader en zijn vriendin probeerden vervolgens op een TGV richting Parijs te stappen. Toen de controleur hen om een geldig vervoersbewijs vroeg, begon de beschuldigde hem te beledigen en hem te achtervolgen doorheen de trein.

De controleur kon zich opsluiten in een kleine ruimte maar, omdat die veel te smal was, kon hij niet ontsnappen aan de hevige slagen die de beschuldigde hem toediende nadat hij het raam had gebroken. Het koppel werd enkele uren later door de politie opgepakt in hun hotel in Oostende. De vrouw overleed op 28 augustus 2007.

Op vraag van de dader werd de zaak om taalkundige redenen foor het hof van beroep van Gent doorverwezen naar het hof van assisen van Henegouwen.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier