Start assisenproces man die ex in brand stak

Redactie KW

Voor het West-Vlaamse hof van assisen start vandaag het proces van een man uit Schaarbeek. De 59-jarige staat terecht voor moordpoging op zijn ex-echtgenote op 10 maart 2007 in Knokke-Heist. De man was daags voor de feiten naar Knokke-Heist afgezakt met een bidon benzine in zijn zak. Toen zijn ex zei dat ze geen toekomst meer met hem zag, overgoot hij haar en stak haar in brand. De vrouw liep zware brandwonden op aan in het gezicht aan haar handen en een been.

Het koppel ging eind 2006 uit elkaar. Volgens haar kon zij niet langer met zijn gokverslaving leven. Ze hielp hen toen zijn nieuw woonplaats in Schaarbeek inrichten en samen met haar moeder gaven ze hem nog 3.700 euro startkapitaal. Hij zou haar blijven stalken en bedreigde haar al eind 2006 met de dood.

De beschuldigde werd op 3 januari 1950 geboren in Tunesië. Hij komt uit een landbouwersgezin met 14 kinderen. Hij werd in Tunesië uitgehuwelijkt maar scheidde van zijn vrouw waar hij intussen een kind bij had. In maart 1972 kwam hij naar België. Hij studeerde hier twee jaar tandtechnieken maar maakte zijn studies niet af.

In België huwde hij om een verblijfstatuut te krijgen. Zijn ex-echtgenote wie hij zou hebben geslagen, overleed in een verkeersongeval in 1981. In 1985 werd hij opnieuw vader. Het kwam tot een breuk met de moeder door zijn gokverslaving. In 1987 ontvoerde hij zijn zoon naar Tunesië maar hij kwam terug. Voor de ontvoering werd hij bij verstek veroordeeld. Met het slachtoffer van de feiten op 10 maart had de man achttien jaar een relatie.

Enkele dagen voor de feiten in Knokke-Heist probeerde de man zelfmoord te plegen. Een vriend bracht hem toen naar een ziekenhuis. Hij is er op eigen houtje vertrokken.

De man wordt omschreven als een bedreiger en een totentrekker. Volgens de gerechtspsychiater is hij minstens gevaarlijk voor zijn partner en toekomstige partners. De man zit sinds de feiten in voorhechtenis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier