Stap aan boord van de Belgica tijdens Open Monumentendag

Redactie KW

Het weekend staat in het teken van Open Monumentendag. Thema dit jaar zijn de vier elementen. In West-Vlaanderen kan je op vele plaatsen ervaren welke rol water, vuur, aarde en lucht betekenen voor de mens en zijn omgeving. Eén van de blikvangers van het Open Monumentenweekend is de Belgica, het schip dat wordt ingezet voor maritiem en wetenschappelijk onderzoek.

De Belgica past perfect binnen het thema van de vier elementen. Bovendien krijg je maar zelden de kans om een kijkje te nemen aan boord. Het is een belangrijke schakel in het beheer van de Noordzee en is in handen van de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee.

Voorspellen

“Zoals we weerkundige modellen hebben om het weer te voorspellen. Zo kunnen we dat ook van de zee voor stromingen, temperatuur, zoutgehalte. Dat werd sinds de jaren 70 bijgehouden. Maar we hebben ook heel wat functies bijgekregen”, zegt Sigrid Maebe van de BMMN.

De BMMN staat ook in voor de controle op illegale lozingen op de Noordzee en het opvolgen van de zeezoogdieren aan onze kust. De Belgica is zo’n 200 dagen per jaar op zee. Aan boord kunnen 16 wetenschappers mee.

De Belgica ligt dit weekend aan de Brugse Louis Coiseaukaai aangemeerd. (BV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier