Staking verkeersleiders Zeebrugge: scheepvaartverkeer gaat door

Redactie KW

De staking van de verkeersleiders aangesloten bij ACOD in de radarcentrale in Zeebrugge zorgt vrijdag niet voor een stremming van het scheepvaartverkeer op zee of op de Schelde. “Door het mooie weer kan er gevaren worden”, zegt Eddy Hendryckx van ACOD. “We houden ook een oogje in het zeil maar lang kan dit niet duren.”

De hoofdreden voor de staking die vrijdag om 7 uur startte, is een sociaal aspect, namelijk het verplicht thuis zetten van personeelsleden terwijl deze volgens de planning moeten werken. “Dat gebeurt systematisch,” zegt vakbondsman Hendryckx. “De mensen zijn het beu om plots ongepland thuis te moeten zitten. Hun werkbeurt moeten ze dan op een andere datum inhalen.”

Nog geen gesprekken gepland

De verkeersleiders in Zeebrugge zijn in dienst bij de Vlaamse overheid binnen het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Voorlopig zijn nog geen gesprekken met de werkgever gepland. “We wachten op een telefoon”, luidt het.

Volgens havenvoorzitter Joachim Coens is de impact van de actie beperkt. De stakers volgen de scheepvaartbewegingen wel op, maar communiceren niet met de schepen, aldus Coens. Er is geen enkel schip dat door de actie geblokkeerd is, ook niet de LNG-tanker die in de haven ligt.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier