Staking na neergestoken opvoedster in Ruiselede

Redactie KW

De personeelsleden van de gemeenschapsinstellingen Mol, Ruiselede en Beernem leggen vanaf donderdag 4 november voor 24 uur het werk neer. De werkonderbreking start donderdag om 6.30 en loopt tot vrijdag om 6u30. De vakbonden ACV-Openbare Diensten, het VSOA en de ACOD erkennen en ondersteunen de werkonderbreking. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront maandagavond.

In de gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdbijstand De Zande in Ruiselede stak een 15-jarige jongen zaterdagnamiddag een opvoedster neer. “De minderjarige in kwestie is de zoveelste ‘oneigenlijke plaatsing’ zonder oplossing, hetgeen deze keer tot dit dramatisch voorval heeft geleid”, melden de vakbonden. De collega’s zijn volgens de bonden zwaar aangeslagen en ontzet. “Al sinds jaren worden de personeelsleden met de problematiek van de oneigenlijke plaatsingen geconfronteerd. Wij beweren niet dat er vanuit de overheid geen inspanningen zijn geleverd, alleen blijken deze ruimschoots onvoldoende. De problematiek blijft aanslepen”, luidt het.

Zoveelste druppel te veel

Het voorval is voor het personeel de zoveelste druppel te veel. Daarom leggen de personeelsleden van de gemeenschapsinstellingen Mol, Ruiselede en Beernem vanaf donderdag voor 24 uur het werk neer. De personeelsleden eisen onder meer dat jongeren die in de Gemeenschapsinstellingen verblijven met een overwegend psychiatrische probleem versneld moeten uitstromen naar aangepaste voorzieningen die hulp op maat aanbieden. Verder eisen de vakbonden dat er minimum dertig plaatsen bijkomen, waarbij voorrang wordt verleend aan de gemeenschapsinstellingen.

(Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Tielt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier