Staking maritieme verkeersleiders Zeebrugge gaat verder

Redactie KW

De onderhandelingen tussen de maritieme verkeersleiders aangesloten bij ACOD in Zeebrugge en de Vlaamse overheid zijn afgesprongen. Daarom gaat de staking die vrijdag begon verder, zegt de vakbond. Het conflict draait rond de verlofregeling van het personeel. Door een herschikking moet telkens één van de zes personeelsleden verplicht vakantie nemen. ACOD wil dat het personeel zelf zijn vakantiedagen kan kiezen.

Vrijdag was er op aangeven van Vlaams minister voor Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) een bemiddelingspoging. Die mislukte volgens ACOD omdat de directie van de dienst Scheepvaartbegeleiding eiste dat voor de duur van de onderhandelingen de staking moest worden opgeschort. “De directie heeft in het verleden al te dikwijls loze beloften gedaan”, zegt Peter Feys van ACOD. “We tekenen geen blanco cheques meer.”

Ondanks de staking blijven de scheepvaartbegeleiders op post. Ze controleren de scheepvaartbewegingen op de Noordzee maar voeren geen communicatie met de schepen. Het scheepvaartverkeer is niet gestremd. De waakfunctie blijkt volgens ACOD nodig, want tijdens de nacht van 29 op 30 april en op 1 mei werden twee aanvaringen vermeden.

(BELGA/JV)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier