Stage maakt jongeren warm voor job bij marine

Redactie KW

De marine is op zoek naar jonge krachten voor een carrière bij de militaire vloot. Nu de legerdienst is afgeschaft moeten stages de jeugd motiveren. Zo vertrok het opleidingsschip van de Belgische marine de Zenobe Gramme tien dagen geleden van uit Zeebrugge met een aantal jongeren aan boord. Vandaag liepen ze weer de thuishaven binnen na een zeiltocht naar Terschelling.

Zo’n reis met de Zenobe Gramme is ideaal voor wie wil kennismaken met het leven op zee. Vanaf 7 uur ‘s morgens is het alle hens aan dek. Als stagiair moet je het schip onderhouden, leren knoppen leggen, kaart lezen en navigeren en intussen een oogje in het zeil houden. Na de middag heb je een paar uurtjes rust.

Het leven aan boord mag dan wel behoorlijk zwaar zijn, je hebt er ook maar weinig ruimte die je met de andere stagiairs en de vaste bemanning moet delen. Toch vond Soetkin De Jonghe uit Zuienkerke het een leuke ervaring, want je krijgt er heel wat voor terug. Zij ziet een carrière bij de marine best wel zitten.

Iedereen tussen 16 en 20 jaar kan zich kandidaat stellen om als stagiair in te schepen. Maar de vraag is veel groter dan het aantal plaatsen op de tweemaster. Deelnemen aan zo’n tiendaagse tocht met de Zenobe Gramme kost 200 euro. Daarvoor krijg je kost en inwoon en moet je dikwijls op je tanden bijten. Maar tegen dat je terug aan wal stapt heb je zeebenen.

Morgen steekt de Zenobe Gramme opnieuw in zee met een nieuwe groep stagiairs aan boord.

Deze keer gaat de reis richting Bretagne naar Saint-Malo. (BV)

Meer nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Stage maakt jongeren warm voor job bij marine

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier