Stadsschouwburg haalt decorstukken nu computergestuurd boven

Redactie KW

De stadschouwburg van Kortrijk heeft een nieuwe trekkenwand. De wand die ongeveer 1,8 miljoen euro koste, zorgt voor het op en neerhalen van de verschillende decors. Bij het oude systeem werden de decors nog met de hand getrokken. Maar dat voldeed niet langer aan de eisen van de buitenlandse toneelgezelschappen.

Het waren vooral Nederlandse toneelgemeenschappen die wezen op het belang van een elektronisch gestuurde trekkenwand. Hun grote en zware decors maakten het de technici moeilijk en ze dreigden niet meer te komen. De trekkenwand was dan ook noodzakelijk.

“Het is computergestuurd dus men kan dat programmeren,” zegt architect Jean-Pierre Vanacker. “Het heeft ook voordelen naar gewichten, men kan dus ook meer gewichten opheffen, terwijl dat men vroeger alle soorten trucjes moesten toepassen met tegengewichten om grote gewichten te kunnen opheffen, is dat nu allemaal perfect regelbaar. Het is ook veiliger. Het is ook ergonomischer, de mensen die dat nu moeten bedienen moeten niet meer met alle soorten gewichten sleuren.”

Kortrijk is niet de enige die zo’n wand heeft. Ook in Waregem, Roeselare en Brugge werd het manuele trekken vervangen door het elektrische.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier