Stadsmuseum Oostende opent de deuren

Redactie KW

Donderdagavond stelt Oostende haar nieuw Stadsmuseum voor. In het museum wordt de unieke collectie van heemkring De Plate op een interactieve manier aan het publiek getoond. Komend weekend is het museum gratis toegankelijk.

Het Historisch en Heemkundig Museum De Plate in de Langestraat 69 kreeg tijdens de voorbije maanden een ingrijpende facelift die zelf in de nieuwe naam doorklonk: Stadsmuseum Oostende. Meteen werd ook gesleuteld aan een meer hedendaagse lees: interactieve inrichting en een nieuwe huisstijl.

De meest waardevolle stukken uit de collectie van De Plate krijgen een permanente en prominente plaats in het vernieuwde museum, de overige stukken zijn nu overgebracht naar een depot en kunnen gebruikt worden voor tijdelijke thematentoonstellingen.

Het accent ligt ook niet meer op de geschiedenis van de visserij en de aanverwante folklore, in het Stadsmuseum komen ook het toerisme, de haven en scheepvaart, de stadsontwikkeling en natuurlijk ook de beroemdste bewoner van het pand – de eerste koningin van België Louise-Marie – aan bod.

De herinrichting werd gerealiseerd met Europees geld via het Interreg-IVA-programma. De stad zelf investeerde 275.000 euro in de renovatie en opwaardering van het Stadsmuseum.

(ML/SRA)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht. Bekijk ook het nieuwe museum vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Stadsmuseum Oostende opent de deuren

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier