Stadsbestuur zet procedure tot nietigverklaring vergunning Media Markt voort

Redactie KW

Is het stadsbestuur Media Markt aan de Brugsesteenweg liever kwijt dan rijk? „De stad put alle rechtsmiddelen uit en spaart belastinggeld noch moeite om de vestiging een halt toe te roepen”, zegt Kristof Busquart van K&L, eigenaar van de gebouwen van Media Markt. „Niks van”, weerlegt schepen Carl De Keukelaere. „Ons standpunt is niet anders dan in 2004: het was niet aangewezen zo’n vergunning toe te kennen. We zijn niet tegen Media Markt zelf.”

Even het geheugen opfrissen: Media Markt vroeg in 2004 een vergunning voor een handelsvestiging met een netto verkoopsoppervlakte van 3.277 vierkante meter aan. Het sociaal economisch comité voor de distributie stelde voor om de vergunning tot 2.400 vierkante meter te beperken. Op 26 juli 2004 weigerde het toenmalige schepencollege de vergunning.

Interministerieel comité volgt stadsbestuur niet

Een zienswijze die het interministerieel comité niet volgde. Op 4 oktober 2004 ging dat comité wel in op de vraag van Media Markt en gaf een vergunning voor de gevraagde 3.227 vierkante meter. Het schepencollege hield voet bij stuk en na een besluit van de gemeenteraad van 24 januari 2005 werd een procedure bij de Raad van State opgestart.

Alle juridische argumenten van tafel geveegd

De auditeur van de Raad van State legde op 20 februari jl. een verslag neer. „In dat verslag worden alle juridische argumenten van de stad Roeselare van tafel geveegd”, zegt Kristof Busquart. „De conclusie van de auditeur is dat de vordering tot nietigverklaring „ontvankelijk maar ongegrond is en dan ook moet worden verworpen” omdat de beslissing van het interministerieel comité wel correct was gemotiveerd.”

De volledige rechtsgang uitzitten

„Voor de weigering van de vergunning hadden we een aantal argumenten”, reconstrueert Carl De Keukelaere de visie van het toenmalige schepencollege. „Voor ons waren nieuwe aanvragen buiten de binnenstad aanvaardbaar voor volumineuze goederen. De deconcentratie van de kleinhandel naar de stadsrand zorgt voor een verzwakking van het kernstedelijk winkelapparaat. In de stadsrand is al heel wat grootschalige kleinhandel aanwezig. een studie van het WES duidt aan dat een saturatiepunt wordt bereikt.”

Nog volgens de schepen volgt de Raad van State niet altijd het verslag van de auditeur. „Onze raadsman heeft een uitdrukkelijk mandaat om de volledige rechtsgang uit te zitten. Er is nu niks nieuws onder de zon. Het is de gewone verderzetting van de procedure. We hebben niks tegen Media Markt zelf, zoals uit onze motivatie blijkt. Onze motivatie is niet gewijzigd.” Voor een definitief uitsluitsel is het wachten op het arrest van de Raad van State zelf. (LVA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 24 april 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier